widzet

wtorek, 2 czerwca 2015

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów


Sezon na szparagi w pełni! Jeśli macie dość gotowanych lub pieczonych szparagów, to zróbcie razem z nami prostą i delikatną zupę krem z zielonych szparagów z nutką ostrości. Zaczynamy! 

ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:
500 g zielonych szparagów
1 dużą cebulę
1 zieloną papryczkę pepperoni
2-3 ząbki czosnku
3-4 cm imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka brązowego cukru
1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu)
Oliwa lub olej
Sól i pieprz wg uznania

  1.  Najpierw obieramy i kroimy w kosteczkę cebulę, czosnek i ścieramy na tarce obrany imbir, a papryczkę kroimy w cieniutkie paski, następnie wrzucamy ją do garnka na rozgrzaną oliwę. Całość chwilę smażymy i na koniec dodajemy kurkumę. 
  2. Zielone szparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na chwilę do garnka z oliwą. 
  3. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i dodajmy łyżkę brązowego cukru. Gotujemy, aż szparagi będę miękkie, 15-20 minut powinno w zupełności wystarczyć. 
  4. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę. 
  5. Jeśli chcemy zneutralizować moc imbiru i papryczki, możemy dodać wegańską śmietankę. Polecamy jednak dać się ponieść aksamitnemu smaku szparagów i ostrości. Życzymy smacznego!

Maugo&Paszko


Zupa krem z zielonych szparagów


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza