widzet

niedziela, 28 czerwca 2015

Wegański paprykarz z marchewki



Pyszna i szybka opcja na kanapki. Alternatywa dla zwykłych pasztetów sklepowych. Zachęcamy do wypróbowania, zwłaszcza że nie zajmuje wiele czasu!



Wegański paprykarz z marchewki
Przepis na ok. 1 słoik 500 g

Potrzebujemy:
- 6 dużych marchewek
- pół szklanki nieugotowanego ryżu (lub 1 torebka)
- 1 papryka
- pół dużej cebuli
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina lubczyku suszonego
- sporo pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- odrobina czosnku w proszku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej/oliwa
- sezam i czarnuszka do smaku

Przygotowanie:
1. Ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości aż wchłonie całą wodę.

2. Marchewkę obieramy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera z ostrzem S - miksujemy je na drobną masę. Można też marchewki zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, ale to dużo więcej roboty i bałaganu :)

3. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy marchewkę, aby się poddusiła. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i przykrywamy.

4. Kroimy cebulę i paprykę w drobną kostkę. Dorzucamy je do marchewki. Wszystko co jakiś czas mieszamy.

5. Po ok. 20 minutach, jak już marchewka i papryka będą miękkie a cebulka się zeszkli, dodajemy przyprawy i koncentrat czekamy. Jeżeli będzie taka potrzeba dolewamy co jakiś czas oliwę, bo marchewka szybko ją chłonie.

6. Kiedy ryż będzie gotowy wrzucamy go na patelnię, gdzie dusimy nasze warzywa. Jeżeli nasza "papka" jest dość sucha można podlać ją trochę wodą. Całość pryczymy na małym ogniu jeszcze chwilę, aby smaki sobą przeszły.

7. Czekamy aż nasz paprykarz trochę przestygnie i już - nasza pasta gotowa jest do jedzenia. Świetnie smakuje posypana nieco pikantną czarnuszką.

Smacznego :)

Maugo&Paszko







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz