widzet

sobota, 20 czerwca 2015

Śniadaniowe Bananowe Pole

Śniadaniowe Bananowe Pole

W weekend mamy trochę więcej czasu, aby przygotować sobie odpowiednio mocne śniadanie. Dzisiejsza nasza propozycja to słodkie bananowe danie, które zapewni energię na długi czas :) Bierzmy się do roboty!


Bananowe Pole na śniadanie

Przepis na 2-3 porcje

Potrzebujemy:
1 woreczek ryżu lub jedną szklankę ryżu
1 banan
1 jabłko
Mieszankę płatków śniadaniowych: kukurydziane, owsiane, zbożowe  itp.
Garść rodzynek
Garść orzechów włoskich (mogą być inne)
Garść migdałów
Garść nasion słonecznika
Kilka kostek gorzkiej czekolady
Łyżeczkę cynamonu
Łyżeczkę cukru trzcinowego lub miodu

Przygotowanie:
1. Najpierw nastawiamy do ugotowania ryż. Możemy go lekko posolić lub pozostawić wyłącznie w wodzie.

2. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy słonecznik, migdały, a później dodajemy płatki śniadaniowe.

3. Gdy całość odpowiednio się zarumieni dodajemy pokrojonego w plastry banana i jabłko oraz rodzynki. Całość posypujemy cynamonem i cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez kilka minut.

4. Ugotowany ryż dodajemy do naszego śniadaniowego bananowego pola i również mieszamy.

5. W małym rondelku roztapiamy gorzką czekoladę przez kilka minut na średnim ogniu, aby jej za bardzo nie przypalić.

6. Całość wykładamy na talerz, polewamy gorącą czekoladą i jemy mocne i zdrowe śniadanko :) Smacznego!

Śniadaniowe Bananowe Pole

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz