widzet

czwartek, 11 czerwca 2015

Paprykowe curry z cukinią

Paprykowe curry z cukinią

Kolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was już trochę normalne smaki, to polecamy ten słodko-kwaśno-ostry miks. Gwarantujemy, że będzie szybko i pysznie!

PAPRYKOWE CURRY Z CUKINIĄ

Przepis na 4-6 porcji 

Potrzebujemy:
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszkę mleczka kokosowego 
1 cukinię
1 czerwoną paprykę
1 żółtą paprykę
Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka
2 szklanki ryżu jaśminowego
Sok z 1/2 cytryny 
Natkę pietruszki (może być świeża kolendra)
2 ząbki czosnku
Przyprawa Curry 
1 łyżkę mielonego kuminu
1 łyżkę brązowego cukru
1 łyżkę pieprzu ziołowego
1 łyżkę mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczkę kolendry
Oliwa
Pieprz i sól dla smaku

Przygotowanie:
1.  Na początku myjemy i kroimy w 2 cm kostkę cukinię i papryki. Cukinię przyprawiamy 3 łyżeczkami curry oraz solą i pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie. 
2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente. 
3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i całość blendujemy.
4. Naczynie z pomidorami dajemy do zagotowania się i dodajemy do niego mleczko kokosowe, a także całość doprawiamy przyprawami. 
5. Teraz pozostaje nam połączyć warzywa z curry, a następnie podać z ryżem i świeżą pietruszką lub kolendrą. 
6. Wszystkie smaki zostały doskonale połączone, więc nasze curry powinno być kwaśne, słodkie i nieco ostre, ale nie wypalające. Jeśli jesteście fanami piekielnego smaku dodajcie chilli, pieprz cayanne lub imbir, my dzisiaj zostajemy przy hot lightowej wersji curry :)

Paprykowe curry z cukinią

Nakładać, szamać i cieszyć się orientalnym smakiem wegańskiego curry, w którym nawet mięsożerca nie odczuje braku mięsa, bo jest takie przepyszne i wyborne. Wiemy, co piszemy, bo sami przetestowaliśmy :) Życzmy smacznego! HOPLA! 

Maugo&Paszko 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz