widzet

wtorek, 22 listopada 2016

Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej


Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej

Mały Meksyk w kuchni? Czemu by nie! :) Trochę intensywnych kolorów, smaków, kilka chwil roboty i klopsiki na bazie kaszy jaglanej gotowe. Można zawinąć w tortillę i obiad można podawać :)

Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej

Przepis na ok. 50 małych sztuk


Potrzebujemy:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chilli lub inna ostra
  • pół papryki czerwonej
  • 3/4 puszki fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz do smaku
Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki; zalewamy ją 1,5 szklanki wody, odrobinę solimy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
  2. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę czerwoną, chilli i czosnek. 
  3. Do ostudzonej kaszy jaglanej dodajemy pokrojone warzywa, kukurydzę, fasolę, przyprawy oraz mąkę. 
  4. Wszystko dokładnie mieszamy - masa powinna być zwarta i dość gęsta, a  następnie formujemy małe kuleczki, które smażymy na głębokim oleju do momentu aż się zarumienią.
  5. Gotowe kuleczki odsączamy na ręczniku papierowym. 
  6. Klopsiki jemy w pszennej tortilli z dodatkiem świeżych warzyw oraz z dodatkiem ulubionych sosów. 

Smacznego!

Maugo&Paszko


Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej

Meksykańskie klopsiki z kaszy jaglanej






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza