widzet

środa, 10 czerwca 2015

Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą


Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą

Jeżeli nie masz pomysłu na szybki posiłek, a masz w domu pod ręką tofu, to polecamy zrobienie tofucznicy, czyli wegańskiej jajecznicy. Nadaje się nie tylko na śniadanie, ale również na obiad, gdyż posiłek jest bardzo syty i da nam pokłady energii na dłuższy czas.



Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą
Przepis na 2-3 porcje

Potrzebujemy:
- ok. 300 g tofu (najlepsze jest naturalne; my mieliśmy ziołowe i takiego użyliśmy)
- 2 ząbki czosnku (można użyć również cebuli, nam się akurat skończyła:)
- ćwiartka papryki (u nas żółta)
- 1 duży pomidor
- spora garść rukoli
- łyżeczka kurkumy
- czarna sól kala namak
- płatki drożdżowe (ilość w zależności od upodobań, my dodaliśmy ok. 3 łyżeczek)
- olej/oliwa

1. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy go na rozgrzany na patelni olej.
2. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do czosnku i czekamy aż się zarumieni.
3. Rozgniecione widelcem tofu wrzucamy na patelnię.
4. Dodajemy kurkumę, czarną sól (która ma jajeczny posmak za sprawą dużej ilości siarczanów - trzeba uważać, żeby nie przesolić) i płatki drożdżowe (które mają delikatny smak sera)
5. Całość mieszamy, i czekamy aż tofu będzie ciepłe.
6. Gotową tofucznicę wykładamy na talerz, posypujemy rukolą i pomidorem i zjadamy ze smakiem :)

My jedliśmy tofucznicę na późne śniadanie i wczesny obiad, więc dodaliśmy jeszcze lekko podsmażone na patelni ziemniaczki.

Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą


Wegańska tofucznica z pomidorami i rukolą


Smacznego!

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz