widzet

poniedziałek, 2 maja 2016

Nuggetsy z boczniaków

Nuggetsy z boczniaków

Boczniaki już goszczą na sklepowych półkach, pora więc się nimi odpowiednio zająć. Jeśli zastanawiacie się co z nich zrobić, to ten przepis jest dla Was. Boczniakowe nuggetsy to proste i aromatyczne jedzenie, które posłuży nam jako danie główne lub jako przekąska. Można chrupać na zimno i na ciepło z swoim ulubionym sosem. W obu przypadkach boczniaki smakują rewelacyjnie! 



Nuggetsy z boczniaków 

Przepis na 10-15 nuggetsów


Potrzebujemy: 

  • 5 dużych boczniaków 
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżkę słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki 
  • 1 łyżeczkę sproszkowanego chilli 
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczkę pieprzu 
  • 1 łyżkę sosu sojowego 
  • olej do smażenia 
  • panierka: bułka tarta / płatki kukurydziane / krakersy / chipsy 


Przygotowanie: 

  1. W pierwszej kolejności czyścimy i myjemy dokładnie boczniaki, a następnie dzielimy każdego grzyba na 4-5 części. 
  2. Do miski wsypujemy mąkę, wszystkie przyprawy i wodę. Mieszamy wszystko dokładnie i tworzymy lejące się ciasto, w którym będziemy maczać nasze boczniaki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste rozrzedzamy je wodą. 
  3. Na talerzu kruszymy płatki/krakersy/chipsy lub używamy do panierowania bułki tartej. 
  4. Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy je w panierce. 
  5. Nuggetsy smażymy na oleju bądź pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
  6. Podajemy z 5-minutowym sosem czosnkowym z białej fasoli (przepis znajdziecie tutaj) i zajadamy się ze smakiem :) 

Smacznego!

Maugo&Paszko 







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza