widzet

poniedziałek, 9 maja 2016

Harira - zupa marokańska



Harira - zupa marokańska

Tym razem proponujemy nieco egzotyki, ale wszystkim którzy już zaprzyjaźnili się z kuchnią roślinną soczewica i ciecierzyca nie brzmi wcale obco, a wręcz bardzo przyjacielsko. To właśnie dzięki mocy roślin strączkowych ugotujecie razem z nami Harirę, zupę marokańską, która rozgrzeje Was w wiosenne dni i zapewni dużą dawkę energii na cały dzień, albo przynajmniej na pół dnia :) Macie trochę czasu i chęci do gotowania? Ok, lecimy do Maroka, gdzie zapraszamy na pyszną i sycąca zupę narodową w wegańskim wydaniu! 

Harira - zupa marokańska 

Przepis na 8-10 porcji 

Potrzebujemy:

  • 1 szklankę namoczonej przez noc ciecierzycy lub puszkę gotowej cieciorki
  • 1 szklankę zielonej soczewicy
  • 1 szklankę czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1/4 selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5x5 cm imbiru ( jeśli chcemy łagodniejszej zupy dajemy mniej lub używamy imbiru w proszku) 
  • 1 puszkę pokrojonych pomidorów
  • 500g przecieru pomidorowego
  • natkę pietruszki/kolendry
  • oliwa
  • woda
Przyprawy:
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chilli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonego lub startego w moździerzu kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonych lub utartych nasion kolendry
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól 

Do podania: sok z limonki 

Harira - zupa marokańska


Przygotowanie: 

  1. W pierwszej kolejności nastawiamy ciecierzycę na noc do moczenia. Następnie drugiego dnia zmieniamy wodę i gotujemy ją do miękkości (pomocna będzie tutaj szczypta sody - ciecierzyca szybciej się ugotuje)
  2. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry, cebulę w kostkę, czosnek siekamy, imbir ścieramy. 
  3. Do dużego garnka wlewamy olej, następnie podsmażamy cebulę, czosnek i starty imbir. 
  4. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy warzywa i wszystkie przyprawy - łącznie z liściem laurowym, zielem i natką pietruszki/kolendry z łodygami . Całość dusimy przez 5-10 minut.
  5. Po tym czasie do garnka wrzucamy pomidory i przecier pomidorowy. Wszystko łączymy ze sobą i dodajemy zieloną oraz czerwoną soczewicę. Dokładnie mieszamy wszystko, dusimy przez 5 minut i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę, mieszając soczewicę co jakiś czas. 
  6. Gdy czerwona soczewica się rozpadnie, a zielona będzie już miękka, dodajemy do zupy ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Zupę gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 10-15 minut. Jeśli mamy ochotę ją doprawić solą lub pieprzem, to tak właśnie robimy. 
  7. Zupę podajemy pokropioną sokiem z limonki i ze świeżą natką pietruszki lub kolendry. Miłego grzania się harirą, gdy pogoda w kratkę :) 

Smacznego!  

Maugo&Paszko



Harira - zupa marokańska

Harira - zupa marokańska

Harira - zupa marokańska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz