widzet

poniedziałek, 23 maja 2016

Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną


Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną

Sałatka tabbouleh to libański specjał. Jej wersji jest wiele, u nas występuje z kaszą jaglaną, roszponką oraz orzeźwiającym dressingiem z pomarańczą i miętą. Idealna na lekki obiad na nadchodzące ciepłe dni.

Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną

Przepis na ok. 2-3 porcje

Potrzebujemy:

  • 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • spora garść roszponki
  • 1 pomidor
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek gruntowy
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru

Dressing:

  • sok z połówki pomarańczy
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól, pieprz
Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Na 1/3 szklankę kaszy dajemy 2/3 szklanki wody. Odrobinę solimy, dodajemy kroplę oliwy i gotujemy pod przykryciem nie mieszając. Dzięki temu nie zrobi nam się z niej papka. Po ugotowaniu kaszę hartujemy zimną wodą (możemy przelać na sitku) i dodajemy kroplę oliwy, żeby kasza nam się nie skleiła.
  2. Pomidory i ogórka kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski razem z roszponką. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną.
  3. Dressing: wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do małej miseczki, dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sól, pieprz, oliwę i ocet jabłkowy i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy naszą sałatkę i jeszcze raz mieszamy.

Smacznego!


Maugo&Paszko

Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną

Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza