widzet

piątek, 27 maja 2016

Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

Maj już się kończy, ale pomysły na wiosenne dania nie mają końca. Dzisiaj polecamy Wam kolejną pachnącą wiosną zupę, której głównym składnikiem jest kalarepa. Uwaga w tej wersji serwujemy ją z liśćmi, które tylko podkreślają jej majowy charakter. Uwaga nr 2 - jest pysznie i prosto! Do roboty! :)

Zupa z kalarepy 

Przepis na 6-8 porcji 

 

Potrzebujemy:

  • 2 kalarepy z liśćmi 
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek pora - biała część
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • natka pietruszki i koperku
  • olej lub oliwa
  • pieprz i sól
Zupa z kalarepy

Przygotowanie: 

  1. Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa. 
  2. Kalarepę dokładnie pozbawiamy skórki. Jedną kroimy w kostkę, a drugą ścieramy na tarce. Liście i łodygę siekamy. 
  3. Jedną marchewkę kroimy w plastry, drugą ścieramy. Pół pietruszki kroimy w kosteczkę, drugą połowę  ścieramy na tarce. Białą cześć pora kroimy w plastry. Cebulę i ziemniaki również kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
  4. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i dodajemy cebulę, por oraz czosnek. Podsmażamy chwilę i następnie dorzucamy startą kalarepę, marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażymy ze sobą przez 5-10 minut. 
  5. Po tym czasie do garnka wlewamy warzywny bulion i całość zagotowujemy. 
  6. Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę kalarepę z liśćmi oraz ziemniaki i gotujemy do czasu, aż owe warzywa będę miękkie. 
  7. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy pieprzem i solą, a także dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i  koperku.  
  8. Przed podaniem możemy dorzucić jeszcze zieleniny i podawać zupę z kalarepy z wegańską śmietanką. 

Smacznego! 

Maugo&Paszko

 

Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz