widzet

poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli


Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli

W takich chwilach, kiedy ma się ochotę na sos czosnkowy, ale nie ma w domu śmietanki sojowej przychodzą do głowy różne pomysły. W końcu potrzeba matką wynalazków :P Ukręciliśmy więc ekspresowy sos z białej fasoli, który idealnie zastępuje gotowe śmietanki. Gotowy w 5 minut! Polecamy!

Majonez / sos czosnkowy z białej fasoli

Przepis na ok. 300 ml


Potrzebujemy:

  • 1 puszka białej fasoli
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki wody (lub więcej jeśli wolimy rzadszą konsystencję)
  • 2 czubate łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo czosnkowy smak chcemy uzyskać)
  • koperek do posypania na wierzch
Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli


Przygotowanie:

  1. Białą fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka/kielicha blendera. Dodajemy też olej i przyprawy oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę oleju lub wody.  Majonez jest gotowy!
  2. Jeżeli robimy sos czosnkowy dodajemy jeszcze przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i blendujemy, aż wszystko dokładnie się wymiesza. I voilà! Całość gotowa w 5 minut i od razu do jedzenia! 

Smacznego!


Maugo&Paszko


Nuggetsy z kaszy jaglanej

Sos czosnkowy idealnie sprawdzi się do nuggetsów z kaszy jaglanej - ZOBACZ PRZEPIS
Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli

Sos czosnkowy / majonez z białej fasoli




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz