widzet

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Najprostsze wegańskie naleśniki



Najprostsze wegańskie naleśniki

W internetach można znaleźć sporo wymyślnych przepisów na naleśniki. Jednak my nie lubimy utrudniać sobie życia. Tak oto powstały ekspresowe naleśniory, z których stworzymy pieczarkowe krokiety (miały pozować do zdjęć, ale zostały zbyt szybko pochłonięte), albo wersję light z sałatą i domowym hummusem w środku :) Check it out!

Najprostsze wegańskie naleśniki

Przepis na około 10 sztuk


Potrzebujemy:


  • 2,5-3 szklanki wody lub mleka sojowego (może być pół porcji wody i pół mleka. Polecamy wodę gazowaną - naleśniki będą bardziej pulchne)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Najprostsze wegańskie naleśniki


Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką, lejącą się masę.
  2. Na rozgrzanym oleju odpowiednią ilość ciasta rozlewamy po całości patelni. Smażymy z jednej strony do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od powłoki patelni. Przewracamy na drugą stronę i trzymamy jeszcze chwilkę. Gotowe!

Na zdjęciach naleśniki podane są z domowym hummusem, mixem sałat, pomidorem i domowym ajvarem - pyszka :D]

Banalnie proste, ekspresowe, smaczne i kolorowe :) Smacznego!


Maugo&Paszko


Najprostsze wegańskie naleśniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz