widzet

piątek, 22 kwietnia 2016

Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip


Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip

Czy można zrobić coś smacznego z odpadków jedzeniowych? Jak się okazuje - można! Wystarczy nieco kreatywności i dobrych chęci, a można wyczarować naprawdę ciekawe rzeczy. Dzisiaj jest Światowy Dzień Ziemi, więc dzisiejszy posiłek idealnie komponuje się z tą ideą. Pamiętajmy jednak, że z takich opcji jedzeniowych możemy korzystać o wiele częściej, niż raz do roku :)
Jedzenie z odpadków to temat akcji WEGE TOGETHER #2, w której bierzemy udział. Razem z nami gotują także: Blendman.pl, Wege Smaki, Veganbanda.pl i Oatmeal and figs. Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali!


Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip

Przepis na talerz chipsów i miseczkę dipu


Składniki na chipsy:

  • obierki z 3 ziemniaków 
  • obierki z 1 marchewki
  • obierki z 1 jabłka
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip


Składniki na dip:

  • łodyga brokuła 
  • pozostałości po natce od pietruszki - łodygi
  • skórka od limonki
  • olej i woda
  • pieprz i sól
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip


Marynata:

  • 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • pieprz i sól dla smaku

Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip

Przygotowanie:



  1. Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa. 
  2. Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. 
  3. Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki są cieńsze, więc szybciej się upieką. Musimy zatem co jakiś czas zaglądać i kontrolować sytuację. Kiedy nasze chipsy będą ładnie zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika.
  4. W międzyczasie myjemy łodygę brokuła i łodygi pietruszki, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie,  aż staną się miękkawe. Nie przegotujmy ich jednak, żeby brokuł nie stracił swojego ładnego zielonego koloru.
  5. Ugotowane warzywa blendujemy na jednolitą masę dodając do nich 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oliwy. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, która doda świeżego i kwaśnego posmaku.Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
  6. Chipsy podajemy z dipem jako przekąskę na różnej maści imprezach lub w zaciszach własnego domu.

Smacznego!


Maugo&Paszko


Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz