widzet

środa, 20 kwietnia 2016

Zupa krem z pora


Zupa krem z pora


Za naszymi oknami już wiosna! Chociaż ze słońcem bywa różnie, to warto nadać zielony kolor naszym codziennym potrawom. Zacznijmy od zupy kremu z pora, która rozgrzeje Was delikatnym smakiem i wprawi w wiosenny i pogodny nastrój! 

Zupa krem z pora

Przepis na 6-8 porcji

Potrzebujemy:

  • 3 średniej wielkości pory
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • spory kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • natkę pietruszki

Przyprawy:

  • 4 liście laurowe
  • 5 ziel angielskich
  • kilka liści lubczyku
  • kilka liści bazylii
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • olej
  • pieprz ziołowy, pieprz i sól

Zupa krem z pora




Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Z porów zrywamy wierzchnie liście, kroimy białą i zieloną część w plastry. Marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler i ziemniaki kroimy w mniejsze części. Czosnek, pietruszkę, lubczyk oraz bazylię drobno siekamy.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy i dusimy razem.
  3. Całość zalewamy wodą, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe oraz ziemniaki i gotujemy pod przykryciem do miękkości. 
  4. Gdy warzywa zmiękną i nadadzą smak bulionowi, garnek ściągamy z ognia i wszystko blendujemy na jednolity krem. Przed blendowaniem możemy wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. 
  5. Zupę krem z pora doprawiamy kuminem, pieprzem, solą i pokrojonym koperkiem. Zupę można podawać z prażonym słonecznikiem lub grzankami. Smacznego!

Maugo&Paszko


Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza