widzet

poniedziałek, 2 listopada 2015

Domowy Hummus


Domowy Hummus

Dobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta tahini również nie kosztuje kilka złociszy. Zatem, aby zaoszczędzić nieco grosza, polecamy wykonać domowy hummus. Po stworzeniu swojego hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej. Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej. Do roboty! :)   

Domowy Hummus

Przepis na 1,5 słoika 


Potrzebujemy:
Kubek ciecierzycy - 250 ml
4 łyżki sezamu
2 ząbki czosnku
Sok z 1/3 cytryny
1 łyżeczka kuminu
Oliwa lub olej sezamowy
Pieprz i sól

Domowy Hummus


Przygotowanie: 

1. Najpierw na noc należy namoczyć ciecierzycę w proporcjach 2:1, czyli na jeden kubek ciecierzycy dajemy 2 kubki wody. Dodajemy także łyżeczkę soli. 

2. Na drugi dzień zagotowujemy cieciorkę, dodając wody, tak aby przykryć całość. Gotujemy ją do stanu, gdy ziarno dosłownie będziemy mogli zgnieść palcami. Zajmuje to 1-1,5 godziny i w tym czasie należy uzupełniać wodę. Cieciorkę gotujemy pod przykryciem. 

3. Drugim ważnym składnikiem po ciecierzycy jest sezamowa pasta tahini. Jak zrobić tahini? Równolegle na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go na złoty kolor. Robimy to na małym ogniu i wykazujemy się dużą cierpliwością, gdyż spalony lub za bardzo przypalony sezam da gorzki smak i zepsuje nasz hummus. Także mały ogień i odrobina czasu. Złoty kolor i mocny sezamowy zapach powie nam, należy ściągnąć sezam z ognia. 

4. Wrzucamy sezam do blendera. Dodajemy 1 łyżkę oleju sezamowego, w zastępstwie może być oliwa i całość miksujemy na gładką pastę. 

5. Następnie dodajemy ząbki czosnku oraz sok z cytryny, wszystko ponownie miksujemy. 

6. Odsączamy ciecierzycę i dodajemy ją do pozostałych składników. Miksujemy ze sobą, dodając stopniowo jedną szklankę zimnej wody. Jeśli chcemy, aby hummus był bardziej gęsty dajemy tylko odrobinę wody. Cały czas miksujemy dokładnie na gładki krem, sprawdzając konsystencję naszej pasty. 

7. Kumin to również ważny składnik hummusu, aczkolwiek nie każdy przepada za tym smakiem. Kmin rzymski smażymy na suchej patelni, następnie rozcieramy ziarna w moździerzu i dodajemy do reszty. Miksujemy wszystko. Jeśli brakuje nam ostrych smaków możemy dodać odrobinę pieprzu lub chilli. 

Domowy hummusik gotowy. Możemy wykorzystać pastę na śniadanie lub dołączyć do ryżu /frytek i jeść jako obiad. Zajadać się ze smakiem :) Smacznego!

Maugo&Paszko

Domowy Hummus

Domowy Hummus

Domowy Hummus




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz