widzet

piątek, 4 września 2015

Burak-burger vel burak-kotlet



Kiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty decydujesz! :D

Burak poza pięknym intensywnym kolorem i pysznym smakiem jest również "nosicielem" betaniny - czyli barwnika, który ma właściwości antyoksydacyjne zwalczające szkodliwe dla nas wolne rodniki.

Lećcie pędem do kuchni wyczarować zdrowy i pyszny obiad! :)
Burak-burger
Przepis na około 5-6 burgerów

Potrzebujemy:
- 3 nieduże buraki
- pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki startego selera (korzeń)
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- 1 łyżka prażonych nasion siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej

Przyprawy:
sól
pieprz
ok. 1 łyżeczka pieprzu ziołowego



Przygotowanie:
1. Buraki gotujemy około godziny - im mniejsze tym szybciej się ugotują. Dodajemy sól i cukier do wody w proporcjach 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Buraki nie muszą być dokładnie ugotowane, ważne, żeby zmiękły.

2. W czasie kiedy buraczki się gotują, wstawiamy do gotowania również kaszę jaglaną. Solimy odrobinę do smaku. Po ugotowaniu odstawiamy i czekamy aż ostygnie.

3. Czosnek siekamy na drobną kosteczkę i delikatnie rozgniatamy płaską powierzchnią noża, tak aby jego aromat się uwolnił.

4. Korzeń selera ścieramy na tartce na grubych bądź małych oczkach - jak lubicie :)

5. Siemię lniane i słonecznik wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią.

6. Kiedy buraczki się ugotują i ostygną na tyle, żeby się nie poparzyć - obieramy je i ścieramy na drobnych oczkach na tartce. Dodajmy pozostałe składniki - kaszę jaglaną, czosnek, słonecznik, siemię lniane, mąkę, selera i przyprawy - i wszystko razem dokładnie mieszamy.

7. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki/burgery i smażymy. Gotowe! Jeżeli decydujemy się na burgera szykujemy bułę (my zawsze podgrzewamy ją na patelni z dwóch stron, żeby delikatnie się zarumieniła), dodajemy sosy i warzywa i zajadamy się ze smakiem! :)

Smacznego!

Maugo&Paszko



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz