widzet

wtorek, 22 września 2015

Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką

Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką

Powoli nastaje jesień, dlatego też proponujemy wykorzystać śliwki - dary tej por roku, aby stworzyć przepyszny wegański sojowy gulasz z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki. Danie sycące i mocno rozgrzewające. Koniecznie wypróbujcie!

Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką

Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:
1 opakowanie kotletów sojowych (100 g)
1 puszkę pomidorów 
220 g suszonych pomidorów w oleju (1 słoiczek)
4-5 średniej wielkości śliwki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki suszonej wędzonej papryki
1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżka ziół prowansalskie 
Olej lub oliwa
Pieprz i sól

Gulasz sojowy z wędzoną papryką



Przygotowanie:
1. Najpierw przez kilka minut gotujemy kotlety sojowe, aż dostatecznie wchłoną wodę i staną się miękkie. 

2. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy ją, a później dodajemy czosnek i na małym ogniu lekko go smażymy, ale nie zarumieniamy. 

3. Teraz dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz drobniutko pokrojone śliwki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez 2 minuty. 

4. Kotlety sojowe kroimy również w paski i wrzucamy do garnka. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. 

5. Pomidory blendujemy i przyprawiamy wędzoną papryką, ziołami, gałką, pieprzem oraz solą. Sos wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu. 

6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :) 

Maugo&Paszko

Gulasz sojowy z wędzoną papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz