widzet

czwartek, 27 sierpnia 2015

Wegańskie kotlety mielone z zielonej soczewicy



Dziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :)


Kotlety mielone z zielonej soczewicy

Przepis na 4-5 porcji

Potrzebujemy:
1 kubek zielonej soczewicy
1/4 papryki
1/2 cebuli 
1 garści świeżej rukoli 
1 garść świeżej natki pietruszki 
1 łyżkę bułki tartej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę mąki pszennej
2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka musztardy

Przyprawy: 
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej papryki chilli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonej białej gorczycy 
1 łyka pieprzu ziołowego
pieprz i sól 
olej



Przygotowanie:

1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek zielonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero teraz gotujemy ją w proporcjach 1 kubek soczewicy na 2 kubki wody. Gotujemy do rozgotowania i wyparowania wody - 15/20 minut, albo odrobinkę dłużej.

2. Na suchej patelni prażymy na brązowo sezam i słonecznik - przekładamy do miseczki. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na tej samej patelni  na złoty kolor.

3. Przysmażoną cebulę, słonecznik i sezam przekładamy do miski. 

4. Kroimy paprykę na drobną kosteczkę, rukolę i natkę pietruszki siekamy. Całość dodajemy do reszty. 

5. Ugotowaną soczewicę dodajemy do naszej masy. Wsypujemy przyprawy, bułkę tartą, mąki i odrobinę musztardy. Całość ugniatamy widelcem, dokładnie mieszając. Możemy sobie pomóc również rękami. Jeżeli mamy czas warto odstawić przygotowaną masę do lodówki na 2 godzinki (wtedy smaki fajnie przejdą).
6. Po tym czasie z masy lepimy niewielkiej ilości kotlety (możemy przed smażeniem obtoczyć je jeszcze w mące) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dokładnie smażymy na brązowy kolor z obu stron, a później? Później zajadamy się, bo smakują tak przepysznie :D 

Smacznego!

Maugo&Paszko 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza