widzet

niedziela, 2 sierpnia 2015

Kotlety z fasolki szparagowej i płatków kukurydzianych



Dzisiejszy obiad powstał z tego, co mam pod ręką. A że gościła dzisiaj na stole zielonej fasolka szparagowa, idealnie nadała się, aby wykorzystać ją do kotletów. Wyszły pyszne! A roboty przy nich dużo nie ma :)


Kotlety z fasoli szparagowej i płatków kukurydzianych
Przepis na ok. 7-8 kotletów

Potrzebujemy:
- garść zielonej fasolki szparagowej
- pół czerwonej cebuli
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- kubek płatków kukurydzianych (zwykłe, śniadaniowe, np. cornflakes)
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 4 listki bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej)
- odrobina szczypiorku
- 1 czubata łyżeczka czarnuszki
- pół łyżeczki lubczyku
- pieprz ziołowy
- pieprz, sól



Przygotowanie:
1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na drobne "plasterki" (kilkumilimetrowe). Marchewkę również kroimy w bardzo drobną kosteczkę (lub ścieramy na tartce), a cebulę kroimy w kosteczkę.

2. Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją. Obrany i drobno posiekany czosnek delikatnie zarumieniamy. Po chwili dorzucamy fasolkę, cebulę i marchewkę. Całość podlewamy dodatkowo wodą i czekamy, aż warzywa zmiękną.

3. Bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy je do naszych duszących się na patelni warzyw i całość posypujemy przyprawami. 

4. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy na patelnię płatki kukurydziane. Mieszamy całość i czekamy aż płatki wchłoną wodę. Jeżeli jest za "sucho" dolewamy troszkę wody, aż zrobi się "papka".

5. Uzyskaną masę przekładamy do miski, chwilę czekamy aż ostygnie i dodajemy mąkę ryżową, która dodatkowo zlepi naszą masę. Jeżeli masa jest zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody.

6. Z tak przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy na patelni.

Smacznego! :)

Maugo&Paszko



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza