widzet

wtorek, 4 sierpnia 2015

Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem


Było już wiele przepisów na kotlety z fasoli czy soczewicy. Dzisiaj mała odmiana, ale jakże wszystkim dobrze znana. Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i nie tylko :) Nie ma co się długo zastanawiać, tylko działać!

Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem 

Przepis na 8 kotletów

Potrzebujemy:
3/4 kubka kaszy jaglanej
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej lub białej papryki 
1 cebula 
3 łyżki orzeszków ziemnych - 2 garście
5 łyżek lub 3 garście świeżego szpinaku
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki sezamu 
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżka sosu sojowego
 Natka pietruszki 
1 łyżka oleju + olej do smażenia
woda

Przyprawy: 
Pieprz i sól 
Pieprz ziołowy 
Gorczyca mielona 
Czosnek granulowany

1. Najpierw odmierzamy odpowiednią ilość kaszy jaglanej, a następnie dokładnie płuczemy ją w sitku zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach 2:1 - aż do wyparowania wody, 10-15 minut powinno starczyć. 

2. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy.

3. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki owsiane. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego. 

4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy je użyć jako obiadowe danie do ziemniaków bądź ryżu, ale może być także podstawą wegańskiego burgera. W obu wersjach sprawdza się znakomicie ;) Smacznego! 

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz