widzet

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Zupa krem z pieczonego kalafiora



W lecie mnogość świeżych owoców i warzyw cieszy, więc można do woli przebierać i próbować nowych dań. Dzisiaj zapraszamy do spróbowania zupy z pieczonego kalafiora!

Zupa krem z pieczonego kalafiora
Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:
- 1 kalafior
- 5 małych ziemniaków
- pół małej cukinii (opcjonalnie, ja akurat miałam, więc dodałam, żeby się nie zmarnowała)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- pieprz, sól
- pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kozieradki

Do podania: prażony sezam i pestki dyni



Przygotowanie:
1. Kalafiora dzielimy na mniejsze części, cebulę i cukinię kroimy na mniejsze kawałki (ale nie zbyt małe, żeby nam się za szybko nie spaliło w piekarniku). Całość układamy na blaszce, skrapiamy oliwą oraz odrobinę solimy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 min, aż nasze warzywa się zarumienią (cebula i cukinia pewnie "dojdą" szybciej, więc żeby za mocno się nie spaliły możemy wyjąć je nieco wcześniej). Czekamy. Cierpliwie :)

2. W czasie, kiedy warzywa się pieką obieramy ziemniaki i kroimy je w kosteczkę.

3.  Gdy warzywa już się upieką, kroimy 2 ząbki czosnku  w kosteczkę i zarumieniamy na niewielkiej ilości oliwy w garnku, w którym będziemy robić zupę. Następnie dorzucamy upieczony kalafior, cebulę, cukinię oraz wcześniej pokrojone ziemniaki i zalewamy całość wodą, tak, aby zakryła warzywa. Całość gotujemy około 15 minut.

4. W czasie gotowania dodajemy wszystkie przyprawy.

5. Po zagotowaniu wszystko blendujemy i już! Nalewamy w miseczkę zupy, posypujemy prażonymi pestkami dyni i sezamu i zajadamy się ze smakiem! :)

Smacznego! Pycha!

Maugo&Paszko



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz