widzet

poniedziałek, 25 lipca 2016

Kotlety z młodej kapusty

Kotlety z młodej kapusty

Młoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :)

Kotlety z młodej kapusty

Przepis na ok. 17-20 sztuk

Potrzebujemy:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 łyżek mąki

Przyprawy: 

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

Kotlety z młodej kapusty

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Następnie odciskamy nadmiar wody w rękach i wkładamy do miski, w której będziemy robić kotlety.
  2. W tym czasie wstawiamy też do gotowania kaszę jaglaną - przelewamy ją najpierw wrzątkiem na sitku, a następnie gotujemy pod przykryciem. Ugotowaną kaszę dodajemy do miski z kapustą.
  3. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy na desce i również drobniej kroimy. Dodajemy do miski razem z przyprawami. Przed dodaniem mąki warto spróbować, czy masa jest wystarczająco słona - kapusta była wcześniej osolona, więc nie chcemy przesolić naszej masy :) W zależności od potrzeb dodajemy więcej lub mnie soli i/lub sosu sojowego.
  4. Dodajemy mąkę i wszystko mieszamy. Mokrymi rękami formujemy średniej wielkości kotleciki i układamy je na blasze z papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30-40 min w 180*C, aż się zarumienią z jednej i z drugiej strony.

Smacznego!

Maugo&Paszko


Kotlety z młodej kapusty




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz