widzet

niedziela, 19 czerwca 2016

Pasta z bobu ze świeżym koperkiem


Pasta z bobu ze świeżym koperkiem

Sezon na bób w pełni, więc dzisiaj jedna z wariacji na temat tego prze-pysz-ne-go warzywka - pasta z bobu z dodatkiem świeżego koperku i ziaren słonecznika, którą można posmarować kanapki lub użyć jako uzupełnienie do obiadu. Smakuje super, więc róbcie szybko, póki bób jeszcze jest! :)

Pasta z bobu

Przepis na ok. 220 g

Potrzebujemy:

  • ok. 200 g ugotowanego i obranego bobu (ok. 1 "czubata" szklanka)
  • 1 łyżka ziaren prażonego słonecznika
  • 1,5-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki świeżego posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sól, pieprz

 
Pasta z bobu ze świeżym koperkiem

Przygotowanie:

  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy potrzebną nam ilość.
  2. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią.
  3. Czosnek i cebulkę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor na łyżce oliwy. 
  4. Wszystkie przygotowane składniki oraz przyprawy, oprócz posiekanego koperku, wrzucamy do miski i blendujemy. Jeżeli całość jest zbyt sucha możemy dodać odrobinę wody.
  5. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy go ze zblendowaną pastą. Gotowe!

Smacznego!


Maugo&Paszko

Pasta z bobu ze świeżym koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz