widzet

wtorek, 21 czerwca 2016

Pakora z kalafiora


Pakora z kalafiora

Kontynuujemy naszą przygodę z kuchnią indyjską, w której dużo jest prostych i smakowitych dań. Tym razem bierzemy się za pakorę, niezwykle szybką do zrobienia przekąskę, która powali Was orientalnym smakiem. W naszym przepisie użyliśmy kalafiora (gobi pakora), ale możecie wykorzystać także brokuła i wyjdzie równie przepysznie :) Od świeżych kalafiorów i brokułów półki sklepowe się uginają, więc nie pozwólmy im leżeć za długo i bierzmy się za stworzenie przepysznego kalafiora w cieście z cieciorki :) Do dzieła! 


Pakora z kalafiora (gobi pakora)

Przepis na ok. 2-3 porcje

Potrzebujemy:

  • pół główki małego kalafiora
  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy
  • 6-7 łyżek wody
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie, w zamian można dodać trochę więcej soli)

Pakora z kalafiora

Przygotowanie:

  1. Kalafiora myjemy i kroimy dzielimy na różyczki. Jeżeli są duże, to dzielimy je na mniejsze części - takie będzie nam wygodniej smażyć.
  2. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą oraz z przyprawami. Masa powinna mieć dość gęstą konsystencję, która dokładnie oblepi naszego kalafiora i "zaczepi" się na nim. 
  3. Części kalafiora obtaczamy dokładnie w grubej warstwie ciasta i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (lejemy go trochę więcej na patelnię, żeby ciasto było w nim trochę zanurzone). Smażymy go ok. 2-3 minuty, aż ładnie się zarumieni i przekręcamy na drugą stronę. 
  4. Naszą gotową pakorę odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu.

Smacznego!


Maugo&Paszko


Pakora z kalafiora

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza