widzet

wtorek, 23 lutego 2016

Wegańska zupa pieczarkowa krem


Wegańska zupa pieczarkowa krem

Dzisiaj w roli głównej pieczarki, z których przygotujemy pyszną, sycącą i smakowitą kremową zupę. Jak zwykle prosta i szybka w wykonaniu. Nastawiać, blendować i zajadać się! 

Zupa pieczarkowa krem

Przepis na 4 porcje

Potrzebujemy:
200 dag pieczarek 
3 średniej wielkości ziemniaki 
1-1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka 
1 cebula
1/4 małego selera 
1 kawałek pora
natka pietruszki
sos sojowy
olej 
pierz czarny i ziołowy

Wegańska zupa pieczarkowa krem


Przygotowanie: 
1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy. 

2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody, żeby przykryć warzywa - dusimy na małym ogniu przez 20 minut. 

3. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą wodę i mocno zbrązowieją. 

4. Dolewamy więcej wody do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.

5. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym. 

6. Zupę podajemy z grzankami i świeżo pokrojoną natką pietruszki, można także dodać wegańską śmietankę. 

Smacznego! :)

Maugo&Paszko



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz