widzet

niedziela, 28 lutego 2016

Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią


Pogoda smętna i szara, dlatego dzisiaj zapraszamy na słoneczne włoskie klimaty. Pomysł idealny nie tylko na śniadanie, ale również jako przystawka bądź imprezowa przekąska. Potrzebujemy tylko kilku składników i chwilki czasu, aby poczuć się jak we Włoszech. Dawniej była to strawa dla włoskich rolników, dzisiaj bruschetta znana jest w różnych zakątkach świata. Jej prostota i doskonały smak mówią same za siebie!



Bruschetta z pomidorami, papryką i bazylią

Przepis na około 10 małych kromek

Potrzebujemy:
- 1 mała bagietka
- 1 pomidor
- 1/4 papryki czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- pół łyżeczki sosu sojowego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- płatki drożdżowe nieaktywne (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Pomidora, paprykę i liście bazylii siekamy bardzo drobno. Czosnek rozgniatamy i również drobniutko siekamy. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy z oliwek i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

2. Blachę skrapiamy oliwą i kładziemy na niej pociętą w plastry bagietkę. Bułkę dodatkowo smarujemy odrobiną oliwy. Na wierzch kładziemy łyżeczką nasze warzywa. Możemy posypać wierzch płatkami drożdżowymi czy też położyć piórka cebuli.

3. Pieczemy kilka minut w nagrzanym piekarniku, aż bułka będzie chrupiąca.

4. Po wyjęciu dekorujemy świeżą bazylią.

Smacznego!

Maugo&Paszko


Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza