widzet

wtorek, 30 sierpnia 2016

"Rybne" nuggetsy z selera - seleryba


"Rybne" nuggetsy z selera - selryba

Przedstawiamy kolejną wersję roślinnych nuggetsów - tym razem "rybne", a to za sprawą połączenia selera oraz płatków nori. Idealnie sprawdzą się na obiad czy na przekąskę, na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów i bez :)

"Rybne" nuggetsy z selera / seleryba

Przepis na ok. 15 sztuk

Potrzebujemy:

  • 1 i 1/2 średniej wielkości selera 
  • 6 łyżeczek suszonych wodorostów nori w płatkach (można dostać TUTAJ - senza.pl)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta czarnego pieprzu

Panierka:
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek wody 
  • pozostała część namoczonego nori
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • + do obtoczenia pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta
"Rybne" nuggetsy z selera - selryba

Przygotowanie:

  1. Wodorosty nori (6 łyżeczek) zalewamy w szklance z wodą i czekamy 5 minut, aż napęcznieją.  Część z nich użyjemy do gotowania selera, część zostanie użyta w panierce.
  2. Selera obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Jeżeli plastry są zbyt duże, kroimy je na pół. Plastry selera wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziela angielskie. Wszystko gotujemy ok. 20 min, aż seler będzie miękki.
  3. Ugotowanego selera odcedzamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
  4. W tym czasie zabieramy się za panierkę: mąkę mieszamy z wodą i sosem sojowym oraz pozostałą częścią nori (jeżeli nasze wodorosty pływają w zbyt dużej ilości wody, odsączamy je na łyżeczce i dodajemy bez wody - inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka). Wszystko mieszamy, obtaczamy selera w naszej papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej. 
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!

Smacznego!

Maugo&Paszko


"Rybne" nuggetsy z selera - selryba

"Rybne" nuggetsy z selera - selryba

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz