Przedstawiamy kolejną wersję roślinnych nuggetsów - tym razem "rybne", a to za sprawą połączenia selera oraz płatków nori. Idealnie sprawdzą się na obiad czy na przekąskę, na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów i bez :)
"Rybne" nuggetsy z selera / seleryba
Przepis na ok. 15 sztuk
Potrzebujemy:
- 1 i 1/2 średniej wielkości selera
- 6 łyżeczek suszonych wodorostów nori w płatkach (można dostać TUTAJ - senza.pl)
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- szczypta czarnego pieprzu
Panierka:
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek wody
- pozostała część namoczonego nori
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- + do obtoczenia pokruszone płatki kukurydziane lub bułka tarta
Przygotowanie:
- Wodorosty nori (6 łyżeczek) zalewamy w szklance z wodą i czekamy 5 minut, aż napęcznieją. Część z nich użyjemy do gotowania selera, część zostanie użyta w panierce.
- Selera obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Jeżeli plastry są zbyt duże, kroimy je na pół. Plastry selera wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy: 5 łyżeczek napęczniałych nori, rozgnieciony ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liście laurowe i ziela angielskie. Wszystko gotujemy ok. 20 min, aż seler będzie miękki.
- Ugotowanego selera odcedzamy i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
- W tym czasie zabieramy się za panierkę: mąkę mieszamy z wodą i sosem sojowym oraz pozostałą częścią nori (jeżeli nasze wodorosty pływają w zbyt dużej ilości wody, odsączamy je na łyżeczce i dodajemy bez wody - inaczej masa na panierkę wyjdzie zbyt rzadka). Wszystko mieszamy, obtaczamy selera w naszej papce, a następnie w suchej panierce z płatków kukurydzianych lub bułki tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz