widzet

wtorek, 15 marca 2016

Wegańska fasolka po bretońsku

Wegańska fasolka po bretońsku


Polska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka!

Wegańska fasolka po bretońsku

Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:
  • 300 g białej fasoli (lub 1 puszkę fasoli)
  • 6 kotletów sojowych
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebulę 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie 
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 łyżkę majeranku
  • 1 łyżkę bazylii
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sos teriyaki 
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej
Wegańska fasolka po bretońsku

Przygotowanie:


  1. Jeśli posiadamy suchą fasolę, najpierw namaczamy ją w nocy na 8-10 godzin, a następnie gotujemy ją do miękkości w nieosolonej wodzie. Jeśli używamy fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu. 
  2. Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. 
  3. Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy. 
  4. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, posiekany czosnek.  Czekamy, aż cebula się zeszkli i wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko ze sobą mieszamy. 
  5. Dodajemy pokrojone kawałki zamarynowanej soi i smażymy całość. Do garnka wsypujemy również zmielony kminek i gałkę muszkatołową. 
  6. Teraz dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, mielone chilli,wędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut. 
  7. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne. 
  8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego!

Maugo&Paszko



Wegańska fasolka po bretońsku




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz