widzet

wtorek, 8 marca 2016

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Biorąc pod uwagę fakt, że Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy na blogu rozpocząć serię z wegańskimi przepisami na te właśnie święta. Dzisiaj pasta o smaku jajka, ale bez jajka :) Oczywiście nada się także każdego innego dnia na kanapki - nie tylko od święta! Wykonanie jest bardzo proste, a smak rzeczywiście jajeczny. Sprawdźcie sami :)

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Przepis na około 200 g

Potrzebujemy:

  • 1,5-2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka ciecierzycy)
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ok. 1/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • 1-2 łyżeczki płatków drożdżowych 
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy


Przygotowanie:


  1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka dobrych godzin, żeby się namoczyła (najlepiej zostawić na noc). Rano zmieniamy wodę i wstawiamy do gotowania z odrobiną sody oczyszczonej (dzięki której szybciej się ugotuje). Ciecierzycę gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy, aż trochę ostygnie. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, sprawa jest prosta - odsączamy dokładnie i przesypujemy do miski. 
  2. Kiedy ciecierzyca ostygnie dodajemy do niej oliwę, kurkumę, musztardę i sól kala namak (jest to kluczowy składnik pasty, gdyż ona nadaje charakterystyczny jajeczny smak). Sól dodajemy stopniowo i sprawdzamy, czy dany smak nam odpowiada.  Dodatkowo dodajemy płatki drożdżowe nieaktywne.
  3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeżeli pasta jest zbyt sucha dodajemy więcej oliwy. 
  4. Pastę podajemy ze szczypiorkiem, który idealnie podkreśla smak naszej żółtej pasty :)

Smacznego!

Maugo&Paszko


Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Pasta bezjajeczna z ciecierzycy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz