widzet

środa, 28 października 2015

Wegańska pizza

Wegańska pizza

Wegańska pizza? Proszę bardzo! Prosto, szybko i smacznie - to już chyba nasza dewiza podczas gotowania :) Wypróbujcie koniecznie!

Ciasto na pizzę

Przepis na około 1 dużą blachę

Potrzebujemy:
0,5 kg mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
6 łyżek oleju
odrobina cukru
odrobina soli

Wegańska pizza


Przygotowanie:
1. Ciepłą wodę wlewamy do miski. Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do wody i mieszamy. Dodajemy odrobinę cukru i ponownie mieszamy. Czekamy chwilę, aż drożdże zaczną reagować.

2. W międzyczasie kroimy sobie składniki na pizzę - w zależności, co kto lubi np. pieczarki, ogórek kiszony, pomidor, papryka, cebula, brokuł, kukurydza, ananas, rucola itp.

3. Do wody z drożdżami wsypujemy mąkę, dolewamy olej oraz dodajemy sól. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, to dosypujemy trochę mąki, jeśli jest zbyt suche, dolewamy odrobinę wody. Dzięki dodanemu olejowi ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk, a później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło.

4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!).

5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz sos. Dodajemy ulubione warzywa. Posypujemy ziołami prowansalskimi (+ opcjonalnie serem wegańskim - jeżeli ktoś nie ma sera, a posiada nieaktywne płatki drożdżowe, to również się nadadzą) i wstawiamy do piekarnika na jakieś 30-40 minut w temp. około 200*C

6. Zajadamy się ze smakiem! :)

Smacznego!

Maugo&Paszko

Wegańska pizza

Wegańska pizza

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza