widzet

niedziela, 29 listopada 2015

Zawijaski z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan :)


Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan

Dzisiaj przedstawiamy pomysł na idealną wegańską przekąskę na imprezę, bądź po prostu na obiad w nieco innym wydaniu. Nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Nie pogardzą tym nawet mięsożercy, a to głównie za sprawą połączenia chrupiącego ciasta francuskiego, parówek sojowych oraz wegańskiego sera. Idealnie smakują z sałatką. Do dzieła! :)




Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego

Przepis na ok. 12 sztuk

Potrzebujemy:
- 1 opakowanie wegańskiego ciasta francuskiego (275 g - do kupienia w Lidlu lub w Biedronce)
- 2 parówki sojowe z chili z Polsoji
- kawałek wegańskiego żółtego sera (u nas Violife do pizzy)
- 2 ogórki konserwowe
- 3-4 średnie pieczarki
- 3-4 suszone pomidory

Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan



Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan


Sałatka (porcja dla 2 osób)
- 2-3 liście sałaty masłowej
- duża garść rukoli
- 1 pomidor
- ćwiartka czerwonej papryki
- 3-4 orzechy włoskie drobno posiekane
- kiełki słonecznika
- dressing: łyżka oliwy z oliwek + pół łyżeczki musztardy + szczypta cukru trzcinowego

Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan


Przygotowanie:
1. Na początku przygotowujemy sobie wszystkie składniki: parówki kroimy na około 2 centymetrowe kawałki, ser kroimy w niewielkie plastry (ok. 2,5x2,5 cm), ogórki konserwowe kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie jeszcze na pół, suszone pomidory kroimy w cienkie plastry.

2. Rozwinięte ciasto francuskie dzielimy wzdłuż na pół, a następnie na około 4-centymetrowe pasy. Nasze ciasto musi być dłuższe niż składniki, które do niego włożymy, żeby dobrze można było zakleić zawartość naszych zawijasów - w przeciwnym razie ser i inne składniki mogą nam wypłynąć podczas pieczenia.

3. Przygotowane składniki układamy na kawałku ciasta: kawałek parówki, ser, ogórka, pieczarkę i suszonego pomidora i zawijamy w cieście dokładnie zlepiając ze sobą brzegi. Tak przygotowane zawijasy układamy na lekko skropionej olejem blasze i pieczemy około 30 minut, aż ciasto się zarumieni.

4. Sałatka: sałatę i rukolę siekamy na mniejsze części, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy pokruszone orzechy oraz kiełki. Całość mieszamy z dressingiem. Gotową sałatkę podajemy z zawijasami.

Smacznego! :)

Maugo&Paszko


Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan
























Wegańskie zawijasy z ciasta francuskiego - nie tylko dla wegan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz