Jesień w pełni i nie jest to niestety polska złota jesień. Za oknem szaleje wiatr i deszcz, a temperatura spada bezlitośnie. Jest jednak bardzo prosty sposób, aby nie dać się jesieni i rozgrzać się mocną zupą cebulową po francusku.
Wegańska zupa cebulowa
Przepis na 4-5 porcji
Potrzebujemy:
7 średniej wielkości cebuli
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
3 łyżki tymianku
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
pieprz i sól
olej lub oliwa
Bulion warzywny:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek 2-3 cm selera
2 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
Natka pietruszki, liście selera, por
1 litr wody
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny, które będzie podstawą naszej zupy. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy również ziele angielskie, posiekany czosnek, liść laurowy i zieleninę. Jedną cebulę przysmażamy na ogniu i całą wkładamy do gotującego się bulionu.
2. W międzyczasie obieramy pozostałe 7 cebul i kroimy je na średniej wielkości kostkę. Na patelnię dodajemy 2 łyżki tymianku, bazylię, oregano, 2 liście laurowe oraz cukier i smażymy na małym ogniu przez 20 minut, do czasu aż stanie się bardzo miękka. Po tym czasie wsypujemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dolewamy wina. Całość dusimy i czekamy aż alkohol wyparuje.
3. Gdy warzywa w bulionie staną się miękkie, wówczas całość blendujemy na jednolitą masę, wyjmując wcześniej ziele angielskie.
4. Zeszkloną złocisto-brązową cebulę dodajemy do bulionu. Doprawiamy płatkami drożdżowymi, tymiankiem, pieprzem, solą i gotujemy przez 5-10 minut, aby wszystkie smaki odpowiednio przeszły.
5. Zupę podajemy z grzankami i wegańskim serem. Życzymy smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz