widzet

środa, 8 lipca 2015

Mus z mango i porzeczek

Mus z mango i porzeczek

W lecie warto korzystać z dobrodziejstw sezonowych owoców. Zwłaszcza, jeżeli mamy możliwość zerwania ich z własnego ogródka - stąd dzisiaj w przepisie bomba witaminowa z witaminą C na czele - a to za sprawą czerwonych i czarnych porzeczek oraz agrestu! Do tego słodziutkie mango (na które w lecie też często są promocje) i prawie gotowe! :)



Mango, zwane w Indiach owocem bogów ma wiele właściwości zdrowotnych, zawiera nie tylko sporo witaminy C, ale również jest bogate w polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne - hamują rozwój i powstawanie szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Warto więc wdrożyć do swojej diety różne owoce, które są bogatym źródłem polifenoli!


Mus z mango i porzeczek
Przepis na ok. 750 ml

Potrzebujemy:
- 1 dojrzale mango
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 1 garść agrestu, czarnych i czerwonych porzeczek
- odrobina wody

Przygotowanie:
1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mój ulubiony sposób na obieranie tego owocu wygląda tak :)

2. Jabłko i obranego banana kroimy w mniejsze kawałki.

3. Pokrojone owoce i garść porzeczek i agrestu wrzucamy do blendera. Dolewamy niewielką ilość wody - wtedy uzyskamy konsystencję musu. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję szejka - wtedy dolewamy więcej wody. Jeżeli nie wiemy, ile dokładnie wody dolać, najlepiej robić to stopniowo. Lepiej dać mniej wody i ewentualnie później dolać, niż "przelać". Wszystko blendujemy i... gotowe do jedzenia:)

Smacznego!

Maugo&Paszko

Mus z mango i porzeczek


Mus z mango i porzeczek


Mus z mango i porzeczek

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza