widzet

piątek, 27 lipca 2018

Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe



http://www.bananowepole.pl/2018/07/bezglutenowe-ciastka-orzechowo.html

Tylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się deserem awaryjnym, kiedy nieoczekiwani goście już prawie pukają do drzwi lub kiedy zwyczajnie najdzie was ochota na słodką przekąskę ;)


Bezglutenowe ciastka orzechowo-czekoladowe 

Przepis na ok. 12 sztuk


Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 10 łyżek mleka roślinnego (lub wody)
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • ok. 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (lub gotowych dropsów czekoladowych)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W misce dokładnie mieszamy mąkę, masło orzechowe, mleko roślinne, cukier oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy dropsy czekoladowe lub posiekaną drobno gorzką czekoladę. Ciasto powinno mieć raczej gęstą konsystencję.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia oraz posmarowanej olejem formujemy ciastka - nasza konsystencja była dość gęsta, ale po wyłożeniu na blachę lekko się rozlewała, warto więc robić szersze odstępy między ciastkami. 
  3. Na koniec wierzch ciastek możemy posypać dodatkowymi kawałkami czekolady.
  4. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180*C, do momentu aż ładnie się przyrumienią.
  5. Po wyjęciu z piekarnika czekamy ok. 20-30 min. aż ciastka wystygną i dopiero odrywamy je od papieru.
  6. Ciastka najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie pochłaniały wilgoci, wówczas dłużej będą chrupiące.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz