widzet

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu


http://www.bananowepole.pl/2018/06/makaron-ze-swiezym-szpinakiem-i.html

Zielony, biały i czerwony - kolory, które doskonale komponują się na talerzu oraz momentalnie kojarzą się z kuchnią włoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem.



Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu

Przepis na 3 porcje


Potrzebujemy:

  • 40-50 dkg świeżego szpinaku
  • 1 kostka tofu(dowolne)
  • 100 g pomidorów suszonych (bez oleju lub w oleju)
  • 3-4 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać)
  • 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • na wierzch: prażone płatki migdałowe

Przygotowanie:

  1. Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek i tofu się zarumienią.
  2. Szpinak myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki, następnie dorzucamy na patelnię do czosnku i tofu. Pozostałe dwa ząbki czosnku rozgniatamy przez praskę i również dokładamy na patelnię. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Suszone pomidory również kroimy na drobniejsze kawałki i mieszamy z resztą dania.
  4. Na koniec dodajemy 3 łyżki mleka sojowego/ śmietanki
  5. Danie podajemy z ugotowanym makaronem, wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Pycha! Smacznego!




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza