widzet

środa, 21 grudnia 2016

Praliny pomarańczowe z bakaliami


Praliny pomarańczowe weganskie

Jeżeli potrzebujecie pomysłu na deser, a goście przychodzą za 20 minut, to zdecydowanie polecamy nasze pomarańczowe praliny z bakaliami oblane pyyyyszną czekoladą :)



Praliny pomarańczowe

Przepis na ok. 8-10 sztuk


Potrzebujemy:

  • 12 daktyli suszonych
  • duża garść ulubionych orzechów (u nas migdały i nerkowce)
  • sok i miąższ z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • pół tabliczki czekolady
  • orzechy/wiórki kokosowe/cukrowa posypka do dekoracji
Praliny pomarańczowe weganskie

Przygotowanie:

  1. Daktyle siekamy drobno. Orzechy również siekamy (lub rozdrabniamy w blenderze).
  2. Z pomarańczy wyciskamy sok i wyjmujemy miąższ. 
  3. Do rondelka wlewamy sok z miąższem, posiekane daktyle i orzechy, wiórki i łyżeczkę oleju kokosowego. Na małym ogniu gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sok odparuje i masa będzie dość gęsta. Odstawiamy masę do ostygnięcia.
  4. Czekoladę roztapiamy w oddzielnym rondelku z odrobiną wody lub mleka roślinnego.
  5. Z masy formujemy spłaszczone kulki i silikonowym pędzelkiem nakładamy na wierzch czekoladę, którą dekorujemy orzechami/wiórkami/posypką. Wkładamy całość na chwilę do lodówki i gotowe!

Smacznego!

Maugo&Paszko

Praliny pomarańczowe weganskie
Praliny pomarańczowe weganskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz