widzet

poniedziałek, 10 października 2016

Paluszki z cukinii


Paluszki z cukinii (bezglutenowe)
Za oknem szaro i buro, więc na chłodne jesienne dni polecamy pyszną przekąskę - idealną do chrupania podczas filmowych seansów czy leniwego odpoczynku. Przedstawiamy paluszki z cukinii - pyszną przekąskę na ciepło i na zimno.

Paluszki z cukinii

Przepis na ok. 16 sztuk


Potrzebujemy:

  • 1 nieduża cukinia 
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
  • 6 łyżek wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz
  • bułka tarta 
  • olej
Paluszki z cukinii (bezglutenowe)

Przygotowanie:

  1. Cukinię obieramy ze skórki (można również pominąć ten proces) i kroimy na podłużne paski. Jeżeli używamy mocno dojrzałej i dużej cukinii należy także wydrążyć środek z pestkami. 
  2. Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koperek, chilli, pieprz i sól. W przygotowanej miksturze obtaczamy paski cukinii, a następnie w bułce tartej.
  3. Paluszki smażymy na patelni do momentu aż się zarumienią lub pieczemy na posmarowanej olejem blasze ok. 20-30 min (pamiętajmy, aby po ułożeniu wierzch paluszków skropić olejem, żeby skórka ładnie się przyrumieniła).
  4. Do paluszków polecamy ekspresowy majonez/sos czosnkowy z białej fasoli lub pesto z natki pietruszki.

Smacznego!

Maugo&Paszko

Paluszki z cukinii (bezglutenowe)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza