widzet

środa, 21 września 2016

Zupa krem z kukurydzy


Zupa krem z kukurydzy
Dni coraz chłodniejsze i szare, więc proponujemy trochę słonecznego koloru w kuchni! Soczyście żółta zupa kukurydziana zaspokoi nie tylko apetyt, ale też zachwyci zmysły i rozgrzeje w zimny dzień :) Przepis jest banalnie prosty, więc warto, a nawet trzeba wypróbować!

Zupa krem z kukurydzy

Przepis na ok. 4 porcje


Potrzebujemy:

  • 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej)
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4-2/4 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • sól, pieprz
Zupa krem z kukurydzy

Przygotowanie:

  1. Na pierwszy ogień idzie kukurydza - obrane i umyte kolby łamiemy na pół i nożem ścinamy ziarna. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. 
  2. Wszystko wrzucamy razem do jednego garnka i zalewamy wodą trochę ponad warzywa. 
  3. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Następnie dodajemy resztę przypraw i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. 
  5. Zupę podajemy z podprażonymi na patelni ziarnami kukurydzy (przed blendowaniem wyjmujemy 2-3 łyżki) oraz ze szczyptą chilli.
  6. Można podawać z odrobiną sosu sojowego i kroplą śmietanki sojowej. Smacznego!

Maugo&Paszko

Zupa krem z kukurydzy


Zupa krem z kukurydzy

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza