widzet

czwartek, 22 września 2016

Indyjskie kotlety z dyni


Indyjskie kotlety z dyni
Jesień to niewątpliwie sezon dyniowy - pomarańczowy kolor nie tylko idealnie współgra ze zmieniającymi kolor liśćmi, ale także pięknie prezentuje się na kuchennym stole. Korzystając z sezonowych dobrodziejstw upichciliśmy banalnie proste indyjskie kotlety z dyni. Podarujemy Wam trochę słońca, tacy jesteśmy fajni! :D



Do kotletów z dyni idealnie 

nadaje się 5-minutowe  

domowe pesto z pietruszki :)




Indyjskie kotlety z dyni

Przepis na ok. 10-12 średnich kotletów

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki startej surowej dyni
  • 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej)
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz

Panierka:

  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżki papryki słodkiej
  • szczypta chilli

 
Indyjskie kotlety z dyni

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy i ścieramy na tartce na dużych lub małych oczkach. 
  2. Do dyni dodajemy mąkę, wodę oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej i najdokładniej zrobimy to rękami. 
  3. Na talerzyku lub w miseczce mieszamy bułkę tartą, paprykę słodką i odrobinkę chilli -  formujemy zwarte kotlety i obtaczamy w przygotowanej panierce.
  4. Smażymy na rozgrzanym oleju, nadmiar tłuszczu odsączając na ręczniku papierowym.
  5. Podawać z domowym pesto z natki pietruszki! :) Mniam!

Smacznego!


Maugo&Paszko

Indyjskie kotlety z dyni

Indyjskie kotlety z dyni

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza