widzet

poniedziałek, 22 października 2018

Zupa brokułowa ze śmietanką - wegańska


zupa brokułowa ze smietanką wegańska


Liście żółkną i czerwienieją na drzewach, więc my na przekór robimy trochę zieleni w kuchni - prosta, delikatna zupa brokułowa rozgrzeje Was w te piękne, jesienne dni.



Zupa brokułowa ze śmietanką

Przepis na około. 4-5 porcji

Potrzebujemy:

  • 1 brokuł 
  • 1 pietruszka (mała)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki (małe)
  • śmietanka sojowa - ok. 100-125 ml
  • ok. 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 lub 1/2 łyżeczka curry (w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać)
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Z brokuła odcinamy różyczki, kroimy je na mniejsze części.
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę (czosnek dodatkowo rozgniatając, aby uwolnił się aromat) i całość podsmażamy na oliwie.
  3. Ziemniaki, pietruszkę i marchew kroimy w kosteczkę i/lub plastry. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy warzywa na chwilę i zostawiamy jeszcze na minutę, mieszając aby sie nie przypaliły.
  4. Dokładamy do garnka brokuła i całość zalewamy wodą, tak aby przykryła warzywa (nie za dużo). Solimy i pieprzymy oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość trzymamy na małym ogniu, aż warzywa się ugotują. Na koniec dodajemy kurkumę i curry.
  5. Do szklanki odlewamy odrobinę zupy (bez warzyw) i mieszamy z nią śmietankę - następnie przelewamy to do garnka i zabielamy naszą zupę, dzięki temu śmietanka nie zważy się. Całość gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
  6. Zupę podajemy z grzankami - jak zrobić domowe grzanki?


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz