widzet

wtorek, 8 maja 2018

BP POWRACA! - Zupa pomidorowa inaczej



http://www.bananowepole.pl/2018/05/bp-powraca-zupa-pomidorowa-inaczej.html

Ahoj! Wracamy do Was po ponad rocznej przerwie. Mieliśmy trochę problemów z wolnym czasem oraz sprzętem fotograficznym. Nie chcieliśmy nic robić na siłę, więc podczas nieobecności zebraliśmy moce i zamierzamy dla Was ponownie gotować. Mamy nadzieję, że wrócicie w nasze skromne progi i zechcecie ponownie nas odwiedzać. Nadal jemy prosto i smacznie, i tym będziemy się z Wami dzielić. Przez ten rok, pomimo braku aktualizacji bloga, nadal mogliśmy liczyć na liczne odwiedziny naszej strony. Dziękujemy Wam bardzo. 

Dzisiaj prezentujemy zupę, która ostatnio bardzo często gości na naszym stole. Zwyczajna-niezwyczajna pomidorówka. Wygląda niepozornie, ale pieści podniebienie smakiem, aromatycznym czosnkiem oraz włoskimi przyprawami. Dzisiejszego dnia odwiedzimy Włochy z polskim, ziemniaczanym akcentem. Zamiast makaronu w zupie pływają ziemniaki, marchew i pietruszka. Wypróbujcie sami! :)




Zupa pomidorowa inaczej

Potrzebujemy:

  • 2 przeciery pomidorowe (każdy po 500 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • mały kawałek selera (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 600 ml wody

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka mieszanki włoskiej (można użyć bazylii lub ziół prowansalskich) 
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz 


Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy cebulę, podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Solimy do smaku.
  2. Jeden ząbek czosnku rozgniatamy i drobno kroimy, dokładamy do cebuli.
  3. Wszystkie pozostałe warzywa również kroimy w kostkę, kiedy cebula będzie zeszklona, dorzucamy warzywa do garnka i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dolewamy ok. 600 ml wody oraz dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy bulion przez ok. 20-30 min, do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
  4. Do gotowego bulionu dodajemy 2 przeciery pomidorowe, rozgnieciony w prasce ząbek czosnku oraz przyprawy kuchni włoskiej. Dodajemy także łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut. 
  5. Zupę najlepiej podawać z kleksem śmietanki sojowej.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz