widzet

niedziela, 25 października 2015

Pasta z wędzonego tofu

Prezentowaliśmy już różne pasty, ale tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją samemu. 

Pasta z wędzonego tofu 

Przepis na 200g pasty na kanapki


Potrzebujemy:
180 g wędzonego tofu
1 średniej wielkości cebulę
2 łyżki łagodnej musztardy
1-2 łyżki oliwy
(opcjonalnie) sól lub łyżka sosu sojowego - aby stworzyć bardziej słoną pastę
(opcjonalnie) pieprz, łyżeczka chilli lub czosnku granulowanego  - aby stworzyć bardziej ostrą pastę

Wykonanie:

1. Kroimy lub rwiemy tofu na mniejsze części i wrzucamy do słoika blendera.

2. Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy do kielicha. 

3. Dodajemy musztardę i oliwę. Jeśli chcemy uzyskać słoną bądź ostrą pastę dodajemy również przyprawy.

4. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, co jakiś czas sprawdzając składniki i umieszczając je przy ostrzu blendera. Całość powinna Wam zająć 3-5 minut, w zależności od mocy blendera. 

5. Gotowe! Teraz pozostaje tylko posmarować kanapki, dołożyć dodatki i delektować się wędzoną pastą. Smacznego!

Maugo&Paszko




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz