Dzisiaj uproszczona wersja wcześniejszego przepisu na pastę z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Lenistwo doprowadziło do zmniejszenia ilości produktów tylko do 3! A dodatkowo nie zajmie nam to więcej niż 30 minut! :D
Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy
Przepis na jeden słoiczek ok. 200 g
Potrzebujemy:
- pół szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy
- 3-4 spore suszone pomidory w oleju (ja używam tych biedronkowych z pestkami dyni, które też wrzucam do pasty)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Soczewicę wrzucamy do garnka i zalewamy 1 szklaną wody (proporcje soczewica:woda mają być 1:2). Odrobinę solimy i czekamy aż się ugotuje (około 10-15 minut). Po ugotowaniu odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.
2.Do garnka z soczewicą dorzucamy suszone pomidory ( i dolewamy odrobinę oleju z nich) oraz koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy i gotowe! Proste, prawda? A jakie smaczne! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz